In de spotlight: Amber Bohncke van GEWOONLeven.

9 mrt 2021 | Algemeen, Spotlight

Op een prachtige lentedag in februari staat Amber even helemaal in de spotlight. Wij houden het interview buiten in haar tuin en in park Schothorst. Helemaal passend bij hoe Amber graag werkt, namelijk het liefste buiten als dat ook goed voelt voor haar cliënten. Amber trekt uit de orakelset Fluisteringen van de Natuur de kaart “Doe een wens”: hierover in dit interview meer!

Missie en visie

“Iedereen leeft zijn of haar leven. Ook jij staat er middenin. Ik laat zien dat de uitdagingen van het leven erbij horen en creëer ruimte voor jouw beleving. Vooral in de Westerse wereld denken wij vaak dat het leven maakbaar is, maar moeilijke dingen komt iedereen tegen en het is de kunst om daar zo gewoon mogelijk mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan verlies en rouw, zoals het verlies van een dierbare, gezondheid, werk, een relatie of levend verlies.

Daarnaast ben ik altijd gefascineerd geweest van zwangerschap en moederschap en inmiddels heb ik zelf moeder mogen worden van twee mooie kinderen. Het voelt voor mij kloppend om naast begeleiding bij verlies en rouw ook mama-coaching aan te bieden. Dat popte letterlijk op voordat ik mijn bedrijf inschreef. Mijn missie is ook om alles rondom kinderwens, zwangerschap, geboorte en moederschap bespreekbaar te maken in een open en veilige setting. Op die manier kunnen de leuke dingen, maar ook de dilemma’s en bijvoorbeeld verlies aan de orde komen. Dat laatste maakt dat ik mij ben gaan specialiseren in miskraambegeleiding, waarvoor vrouwen vanaf nu bij mij terecht kunnen.”

Hoe is jouw praktijk GEWOONLeven. en je belangstelling voor verlies en rouw en mama-coaching ontstaan?

“Verlies en rouw zijn al vroeg in mijn leven op mijn pad gekomen door het overlijden van mijn vader. We spraken daar thuis open over en die openheid is eigen geworden, ook bij verlies dat ik later heb meegemaakt. Na mijn opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Orthopedagogiek heb ik gewerkt in de kinder- en jeugdpsychiatrie, de gehandicaptenzorg en het maatschappelijk werk. Al tijdens mijn studie heb ik tijdens een afstudeeronderzoek gewerkt met kinderen die een dierbare hadden verloren en ik merkte dat mijn hart hier ook professioneel naar uitging. Op verschillende manieren ben ik mij hierin gaan ontwikkelen, onder andere bij Humanitas. Uiteindelijk heb ik besloten om een eigen bedrijf op te zetten, zodat ik helemaal op mijn eigen manier het werken met verlies en rouw kon vormgeven. Ik heb toen ook een opleiding verlies- en rouwbegeleiding aan de Sociale Academie Utrecht gevolgd.

Samen met mijn man, die ook een bedrijf aan het opzetten was, kwamen we al brainstormend in de kroeg op de naam GEWOONLeven. Met een punt. Voor mij betekent het dat het leven heel bijzonder is en dat we tegelijkertijd op een gewone manier mogen omgaan met wat wij meemaken.”

Wat is je werkwijze?

“Mijn aanbod is regelmatig in de buitenlucht. Ik werk graag met de seizoenen en dat staat ook symbool voor GEWOONLeven. Ik heb het geluk tegenover park Schothorst te wonen en vanuit mijn huis kan ik zo het park in wandelen met een cliënt. Mijn ervaring is dat de natuur helpend kan zijn om een proces op gang te brengen en vaak voorziet in symbolen en handvatten. Verder kijk ik goed naar wat een cliënt nodig heeft en wat qua werkvorm het beste past. De ene cliënt praat of schrijft liever, terwijl een ander zich juist beter met behulp van een creatieve werkvorm kan uiten.

Het allerbelangrijkste vind ik dat iemand zich veilig voelt, waardoor hij of zij zich helemaal open durft te stellen. Als een cliënt de voorkeur heeft voor een sessie binnen dan kan dat natuurlijk ook.”

Waar word je blij van in je werk?

“Ik kan erg blij worden van het in contact zijn met mensen. Dat ik word toegelaten in hun belevingswereld. Het is zo waardevol om met het leven bezig te zijn, dat is echt een voorrecht. Het is fijn om die onderwerpen waar mensen soms moeite mee hebben, in het licht te mogen zetten. Bovendien is het zo mooi om de opluchting bij mensen te zien als dat waar ze mee zitten er gewoon mag zijn.

Een ander aspect waar ik blij van word is het vormgeven van de coaching en de klant na afloop weer verder op weg te zien gaan. Bij zakelijke opdrachten kan ik vooral genieten van de bewustwording die ontstaat, het delen van kennis en het leren van de ander, zaadjes planten, de beweging die op gang komt en de dynamiek binnen de groep.”

Waar ben jij nu vooral mee bezig?

“Begeleiding bij verlies en rouw voor alle leeftijden en mama-coaching. Vanaf deze lente bied ik ook de specialisatie miskraambegeleiding aan, voor vrouwen die een miskraam meemaken of hebben meegemaakt en merken dat ze extra ondersteuning nodig hebben. De coaching kan individueel en in groepen, zoals ‘Wandelen met verlies’, ‘Mama’s in het park!’ en ‘GEWOON samen: voor alleenstaande moeders’.

Zakelijke opdrachten doe ik ook met veel plezier. Hierbij kun je denken aan een deskundigheidsbevordering verlies en rouw zoals onlangs voor een team in de psychiatrie, een gastles/college of workshop. Heel leuk was een college ‘Vrouw en werk’ bij VistaNova: school voor Loopbaan & Leiderschap.”

De kaart ‘Doe een wens’ én waar sta je met je praktijk over vijf jaar?

“Ik merk dat ik de laatste tijd zichtbaarder word en dat sommige dingen moeiteloos gaan. Ik geloof dat ik veel te bieden heb met GEWOONLeven. Dat is echt wat ik hier te doen heb.

Mijn wens is dat GEWOONLeven. nog beter vindbaar wordt en dat mijn coachingspraktijk over vijf jaar bekend is in Amersfoort en omstreken. Dat mensen met vraagstukken rond verlies en rouw, mama-coaching of verlies van een prille zwangerschap weten dat ze gewoon hun vraag kunnen stellen bij mij.”

Symbool in de natuur

Tot slot van het interview krijgt Amber in park Schothorst de vraag wat een (ziels)kwaliteit van haar is die zo goed van pas komt in haar praktijk. Zonder lang na te denken noemt zij openheid. Haar eigen openheid, maar ook de openheid in het algemeen. Inmiddels staan we bij een prachtig bloeiend krokusveld. Op de vraag wat symbool kan staan voor die openheid kiest Amber een krokus: “De krokus stelt zich open voor het licht, ook al kan het nog wat onaangenaam en koud zijn. Al is het dan nog een beetje winter, hoe sta je toch weer open voor groei, steek je voorzichtig jouw hoofd boven de grond uit en kan je weer zien waar kansen liggen”.

Welke wijsheid wil jij nog met ons delen?

“Het leven is een geheel, met alles wat er is. Als je dat kunt voelen, kun je de wereld aan.”

Voor meer informatie over Amber en haar praktijk GEWOONLeven. in Amersfoort, zie www.gewoonleven.nl
Deze ‘In de spotlight’ en de foto’s zijn gemaakt door Enske Kobes-Gerbrandy.