In de spotlight: Enske Kobes-Gerbrandy van Natural Touch

14 jan 2021 | Algemeen, Spotlight

We starten het interview met het trekken van een engelenkaartje en het kaartje dat Enske trekt is Wijsheid. Haar associatie hierbij is dat ze via haar praktijk haar Wijsheid moeiteloos door mag geven.

Missie en visie

Het is mijn missie mensen terug te brengen naar hun ‘eigen natuur’ en ze te laten ervaren dat ze in Wezen al helemaal goed zijn zoals ze zijn. Soms is iemand door allerlei zaken zoals werk, drukte van het gezin, zorg voor ouders, ziekte, een overlijden en dergelijke, zichzelf een beetje kwijtgeraakt. Dan raak je ook het contact met je eigen natuur een beetje kwijt en is het lastig om goed te voelen waar je behoeftes liggen.

Ik heb vanuit mijn praktijk Natural Touch twee ingangen waarmee ik mensen help (weer) het contact met zich Zelf te ervaren. Dat kan via een massagebehandeling of door een natuurcoachings sessie.

Via een massagebehandeling komen mensen tot ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit helpt hen beter te voelen wat ze nodig hebben; van daaruit kunnen zij weer stappen zetten. Ook een natuurcoachings sessie / traject kan daarbij helpend zijn. In de natuur om je heen zie je je eigen natuur weerspiegeld. Hierdoor kunnen zaken die in je leven spelen duidelijker worden, wat je eveneens inspireert tot   het zetten van nieuwe stappen.

Mijn visie en werkwijze is dat mensen niet aan zichzelf hoeven te knutselen om weer okay te worden, maar dat ze al helemaal goed zijn zoals ze zijn en dat ze dáár contact mee kunnen maken. Het lichaam is een belangrijke ingang om te kunnen voelen en dat wordt via massage en beweging gestimuleerd. Ik gebruik bij mijn natuurcoaching daarom ook lichaams- en bewegingsoefeningen om mensen uit hun hoofd en in contact met hun lijf te brengen.

Op de Opleiding ZIJNS-oriëntatie die ik volg leren we ook dat we in feite allemaal “Verlicht” zijn en dat er in feite niets mis met ons is. Dit past helemaal bij mijn eigen visie en dat integreer ik nu ook nog méér in mijn praktijk.

Hoe is je praktijk Natural Touch en je belangstelling voor massage en  natuurcoaching ontstaan?

Ik heb jaren geleden een vastenkuur gevolgd in Kuuroord de Schouw in Zeeland. Daar werden we ook gemasseerd. Dat vond ik zó heerlijk dat ik daar een opleiding voor massage en lichaamstherapie heb gevolgd. Later elders aangevuld met holistic pulsing. Masseren doe ik inmiddels al zo’n jaar of 8.
De liefde voor de natuur is mij met de paplepel ingegoten met twee ouders die bioloog zijn. Daardoor heb ik onder andere geleerd om goed waar te nemen en vallen zaken me heel snel op.

Op een nacht zo’n 8 jaar geleden, ik was toen al met massage bezig, werd ik spontaan wakker met de naam Natural Touch in mijn hoofd én de ingeving om eens op natuurcoaching te googelen. Vier jaar geleden heb ik daartoe ook een opleiding gevolgd. Door externe omstandigheden heeft mijn praktijk een tijdje stilgelegen, maar sinds kort komen er ook klanten voor natuurcoaching op mijn pad.
Wat ook heel bijzonder is, is dat ik het ontwerp voor mijn logo op de drempel van ons huis tegenkwam in de vorm van een blaadje met een hart erin:

Dit staat voor mij voor ‘terug naar je eigen natuur via de weg van het hart’ én eveneens voor werken vanuit het hart! Blijkbaar is mijn werk vanuit Natural Touch de bedoeling!

Waar word je blij van in je werk?

Ik kan intens blij worden als ik zie hoe mensen hun eigen blijheid en ware aard weer ontdekken. En met ‘ware aard’ bedoel ik dat ze weer in contact komen met hun natuurlijke wijsheid die er altijd is. Die wordt soms ondergesneeuwd door allerlei ervaringen waardoor mensen in hun hoofd gaan zitten en hun lichaam en gevoel niet meer ervaren.
Ik kan er erg van genieten als ik zie hoe ontspannen mensen na een massagesessie weer vertrekken. Soms wordt er tijdens een sessie ook iets aangeraakt dat blijkbaar al een tijdje om aandacht zat te vragen en wordt door de ontspanning de emotie gevoeld. Het is heel fijn om te zien dat de klant dan lichter naar huis gaat en meer in contact met zichzelf is.

Tijdens een natuurcoachings sessie ben ik iedere keer weer geraakt door de kracht van de natuur en wat voor effect dit heeft. Het is zo mooi om te zien hoeveel impact alleen al het buiten en in beweging zijn heeft en hoe de natuur als metafoor kan werken voor iets dat speelt in iemands leven.

Omdat ik zelf een grote fan ben van het gebruik van kaartjes laat ik Enske een Vertellis kaartje trekken met terugblik-vraag op het afgelopen jaar: op welke eigen prestatie ben je het meest trots?

Waar ik het meest “trots” op ben

Door mijn eigen stappen op het ontwikkelingspad ervaar ik steeds meer vertrouwen in wie ik ben en ik wat ik te bieden heb. Daardoor is er ook veel moeiteloosheid en plezier en kan ik met lichtheid mijn werk doen. Ik ben in mijn werk vooral faciliterend aanwezig en zorg voor een veilige bedding, zodat de ander helemaal zichzelf kan zijn en dan zie ik als vanzelf hele mooie dingen gebeuren.
Het enige dat ik hoef te “doen” is met mijn aandacht en vanuit mijn hart bij de ander aanwezig ZIJN en dan ontvouwt zich vanzelf wat er nodig is.
En natuurlijk hoort er ook een kaartje met toekomst vraag bij: Welke gewoonte neem je mee naar het volgende jaar?

Wat ik meeneem naar 2021

Ik ga vol enthousiasme verder op het pad van ZIJNS oriëntatie om ook zelf steeds meer in mijn natuurlijke Zijn te komen en vanuit mijn Hart bij de ander te zijn en dat te integreren in mijn werk. Daarnaast ben ik bezig met een collega in deze regio en eentje in Brabant, om gezamenlijk een activiteit in de natuur voor groepen te organiseren. Helaas heb ik de eerste activiteit in maart dit jaar vanwege corona moeten annuleren, maar als de richtlijnen weer versoepelen gaan we dit komend jaar zeker weer nieuw leven inblazen!

Waar sta je met je praktijk over 5 jaar?

Over 5 jaar heb ik een mooie balans aan massage en natuurcoach klanten. En organiseer ik regelmatig met collega’s een buitenworkshop of andere groepsactiviteit in de natuur. En heb ik steeds meer het gedachtegoed van de School voor Zijnsoriëntatie in mijn dagelijks leven en in mijn sessies geïmplementeerd!

Wat wil je tot slot nog graag delen?

Kijk diep in de natuur en dan zal je alles begrijpen! (Einstein)
en
We zijn allemaal al lang verlicht! (Zijnsoriëntatie)

Als afsluitende kaart van het interview trekt Enske nog twee mooie en toepasselijke kaarten: Keuzemogelijkheden (Levensdoel kaarten van Doreen Virtue) + Zekerheid (Fluisteringen van de natuur).
Deze ‘In de spotlight’ is gemaakt door Mirjam Bossink. 

Voor meer informatie over Enske en haar praktijk Natural Touch in Leusden, zie www.praktijknaturaltouch.nl