In de spotlight: Immanuel Baan

11 jan 2022 | Spotlight

“Toen mijn oma overleed kreeg ik antwoord op wat ik hier kom doen”

Tegenover mij zit Immanuel Baan. Vol bezieling vertelt hij over zijn werk in de uitvaartwereld.  “Mijn oma vroeg of ik haar uitvaart wilde regelen.
Na de uitvaart viel het kwartje toen mijn vrouw en moeder vroegen: “is dit niet wat voor jou”? Ik vond het fijn om haar reis te begeleiden. Het afscheid ervaarde ik als bijzonder en waardevol. Ik voelde dankbaarheid dat ik dit voor haar mocht doen.

Hierna ben ik de opleiding gaan doen.
Na een jaar, precies op de geboortedag van mijn oma rond ik mijn opleiding af en word ik gebeld door een kennis wiens moeder is overleden; of ik het afscheid van haar wil begeleiden. Ik voelde mij zo gezegend! Het voelde alsof mijn oma nog over mijn schouder meekijkt.”
“In de uitvaartbranche zeiden collega ondernemers dat ik maar iets anders moest gaan doen, er zit niemand op jou te wachten. En ja, Ik ben het anders gaan doen!”

Hij vertelt over de bijzondere uitvaarten die hij heeft mogen begeleiden.

Tijdens corona was er iemand overleden met veel nabestaanden en vrienden. Het was zoeken naar een passende plek om dit toch te kunnen realiseren: op het terrein van vliegbasis Soesterberg, buiten op een grote open plek kon er een persoonlijk afscheid gerealiseerd worden.

“Ik ga op zoek naar wat er bij de overledene en de familie past”

“Na een overlijden zitten mensen vaak in een rollercoaster. Daarom verdeel ik de zaken die geregeld worden het liefst over een paar dagen. Dat geeft rust en dan is er ook meer tijd om bij de overleden dierbare te zijn. Ik kom elke dag bij de familie, ik begeleid ze tot ik ervaar dat het goed is.”

Duurzaam
Er was een uitvaart waarbij de familie vroeg; alles is zo dichtbij, begraafplaats, woonhuis etc. Zijn auto’s echt nodig, kan het niet anders? Ik heb toen een grote bakfiets gekocht en hiermee hebben ze de overledene naar de begraafplaats gefietst. Inmiddels wordt de rouwbakfiets bij collega’s door het hele land gebruikt.
Om de milieubelasting hiervan te compenseren plant ik iedere keer een boom, net als bij elke uitvaart die ik begeleid.” 

In de hoek van zijn kantoor staat een langwerpige open mand van wilgentenen. Een kist van spaanplaat? Nee dat kan echt niet! Wist je dat daar 3 liter lijm in zit? Een kist van hout of een wilgentenen mand. Wilgentenen doen er een jaar over om te groeien. Een kleine footprint. 

Liefdevol
Als mensen ziek zijn of op leeftijd nodigen ze mij soms uit voor een oriënterend gesprek. Voorbereiding is zo belangrijk! maar vaak weten nabestaanden niet wat de overledene wil, uit angst voor de dood hebben ze er nooit over gesproken. “Bereid je voor, dat geeft rust.”

Als ik naar huis ga krijg ik zijn visitekaartje:
Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding
Met liefdevolle aandacht

Ik glimlach, ja dat weet ik wel zeker.

Eva Driessen.