Internationale impact met handgemaakte sheaboter – Sandra Barth

30 okt 2020 | Algemeen, Duurzaamheid

Vorig jaar ben ik mijn vleugels gaan uitslaan, nadat ik het netwerk Bewust Eemland heb opgezet, en wilde daarbij graag impact maken. Ik wilde bijdragen aan grote(re) initiatieven, die misschien zelfs wel wereldwijd dingen zouden veranderen. Zo ben ik betrokken geraakt bij Pentascope, Scale of Significance, Samensturing, The Hague Center, Club van Budapest en Helpgewoon. Toen kwam de eerste coronapauze. Mijn opdracht stopte. Ik kreeg via via te horen dat een oud-collega van Twynstra Gudde iemand als ik nodig had. En ik ben in gesprek gegaan. Ik wist ongeveer waar hij mee bezig was, maar niet dat het zó impactvol zou zijn. 

Dagomba tribe
Alain Volz, is al acht jaar actief in Ghana voor de Dagomba Tribe. Ik dacht eerst dat dat een klein groepje mensen is die achteraf in Ghana woont. Maar niets is minder waar: het is 1/3 van de bevolking van Ghana. De chiefs van de Dagomba Tribe hebben dus ook een stem in de regering, omdat zij een derde van de bevolking vertegenwoordigen. Alain Volz is gevraagd door de chiefs om mee te denken hoe zij hun regio kunnen ontwikkelen met behoud van waarden en tradities van de tribe, omdat de gebruikelijke ontwikkelingshulp daar niet goed bij aansloot. 

Economische beweging aansluitend bij de waarden van de tribe
Zo is er een economische beweging op gang gekomen en centraal in deze beweging staat de Sheaboter, dat in het westen als grondstof wordt gebruikt voor cosmetica (lippenstift, crèmes en zeep) en voedsel (halvarine en veganistische kaas). Deze boter wordt gemaakt van de sheanoten, die alleen in West-Afrika groeien. Helaas zijn de bomen bedreigd omdat de vrouwen die de boter maken, onder de armoedegrens worden betaald. Dat levert illegale kap op, zodat ze de kosten voor het brandhout voor het eten koken kunnen besparen. 

De droom: internationale impact
Dit proces zijn we aan het omkeren, met grote ambities: drie grote productiecentra in de regio (één is er al gerealiseerd), in de hele regio biologische landbouwprojecten initiëren en via het bedrijf Toontibo wereldwijd de cosmetica-industrie overtuigen om handgemaakte boter te kopen voor een redelijke prijs. Want ook Fairtrade merken betalen nog ver onder de armoedegrens. Dus behoorlijk grote ambities mét internationale impact. 

ASN Bank Wereldprijs
We zijn al goed op weg en nu zijn we door ASN Bank Wereldprijs uitgeroepen tot één van de 15 meest duurzame bedrijven van Nederland. We hopen de eerste prijs te winnen om zo nog meer impact te kunnen maken. Ik draag met liefde bij aan dit initiatief, waar de vrouwen niet alleen boven de armoedegrens betaald worden, maar ook mede-eigenaar zijn van het bedrijf. Mijn bijdrage bestaat uit marketing, sales en operationeel management. 

Mijn lessen
De belangrijkste les die ik het afgelopen jaar heb geleerd is wat Toontibo in de Ghanese taal betekent: ‘gradually moving forward in a positive manner’. Soms ga je een paar stappen vooruit, soms een pas op de plaats of zelfs achteruit om daarna weer vooruit te kunnen gaan. En elke stap zorgvuldig te nemen. En als iets niet meer kan, om te kijken naar wat er wél kan: altijd vanuit een positieve insteek.