Een kunstwerk als spiegel voor je bedrijf

30 nov 2021 | Ondernemerschap, Persoonlijke groei

Het was een miniworkshop, de deepdate van onze netwerkbijeenkomst in november. Mirjam Ter Maat is beeldend kunstenaar en ze liet ons via meesterwerken naar ons eigen bedrijf kijken.

Hoe ging dat dan?

Mirjam heeft zo’n dertig kunstwerken in verschillende formaten bij zich, replica uiteraard. Deze legt ze naast elkaar op een grote tafel waar wij om heen staan. We worden uitgenodigd om een duo te vormen met iemand anders. Vervolgens gaat ieder voor zich twee kunstwerken kiezen. Een dat je aanspreekt en een dat je afstoot. ‘Noteer voor jezelf wat elk kunstwerk oproept. Maak daarna contact met je duo-partner en noteer wat diens kunstwerken bij je oproepen’ luidt de opdracht verder.

Allebei een Rembrandt

Mijn partner Tineke en ik hadden twee keer een vergelijkbaar kunstwerk uitgekozen. Ik vind mijn Rembrandt niet fijn, naar, donker en somber. Als vanzelf ga ik er vanuit dat zij haar Rembrandt ook niet fijn vind. Mijn woorden bij haar Rembrandt zijn vergelijkbaar met mijn woorden bij de mijne.

Verrassend

Dan gaan we in gesprek met elkaar en komen tot verrassende ontdekkingen. Tineke vind haar Rembrandt juist heel fijn. Ze kent dit schilderij en weet waar het over gaat. Dan komen begrippen als oordeelloos, open hart, open armen en vergeving voorbij. Ik ben verbaast. En verrast. Daarom heeft ze deze werken gekozen, ze vind het passen bij haar en haar yoga studio. Ik vertel haar welke woorden ik genoteerd heb en als ik ze uitspreek voel ik dat het nu niet meer klopt, nu ik het verhaal weet. Ik voel er zelfs ook compassie voor.

Structuur

Haar andere kunstwerk is er een van Mondriaan met rechte lijnen, vakken, basiskleuren en witte achtergrond. Voor mij iets waar ruimte en variatie in zit. Waar ik mogelijkheden zie. Maar waarbij Tineke zich beperkt voelt door de rechte lijnen en structuur. Waar ze weerstand bij voelt, maar waarvan ze misschien wel meer nodig heeft dan ze nu gebruikt voor haar bedrijf.
Een mooie spiegel!

Drie tinten rood

Omgekeerd heeft Tineke geen idee welk kunstwerk mij aanspreekt en welke niet. Ze leest haar genoteerde woorden voor. Ze kent mijn Rembrandt en het verhaal erop ook. Daarom geeft zij er woorden aan die ik er niet bij vind passen. Die me ook niet aanspreken.
Mijn andere kunstwerk is met rechthoeken, 3 vlakken in verschillende tinten rood.

Ook nu ontdekken we in ons gesprek dat we verschillend kijken naar de kunstwerken. Het rode werk geeft mij alle ruimte die ik nodig heb, waarin ik graag functioneer en nieuwe ideeën kan ontwikkelen en vormgeven. De meebewegende kaders op het schilderij vind ik erg fijn, ze passen bij de vorm van Mazzaze en VakantieAnders. Ze geven telkens weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden.
Wat een mooie spiegels zijn deze kunstwerken, een mooie manier om naar je eigen bedrijf te kijken.

Carla Pleijers – Mazzaze