Ik ben wie ik ben!

18 jan 2022 | Gezondheid, Persoonlijke groei

Via mijn website had zij een afspraak gemaakt voor een natuurcoachsessie. Om iets beter te kunnen inschatten wat zij precies wilde had ik haar via de mail gevraagd wat haar wensen waren. Ze had moeite met keuzes maken.

Stipt om 10 uur stond ze voor mijn deur. Nog voordat wij richting het bos liepen, viel ze al met de deur in huis. Ze voelde zich gespannen, was zichzelf volledig kwijt en voelde alleen maar onzekerheid. Toch voelde deze afspraak voor haar nu al heel erg goed. Ik legde haar mijn manier van werken uit en dat we zouden beginnen met een soort stiltewandeling en begeleide bodyscan. Samen begonnen we aan deze wandel ontmoeting.

Wat is de natuur toch een weldaad

Ik zag haar tijdens de stiltewandeling al genieten van het buiten zijn. Wat is de natuur toch een weldaad. Nog nauwelijks een woord gesproken en een cliënt kan zich al wat ontspannen door simpelweg in de natuur te zijn.

genieten van simpele oefeningen

Na het stuk wandelen in stilte en de geleide bodyscan stonden wij even stil. Haarfijn had ze tijdens het lopen in stilte haar adem en lichaam kunnen observeren, bleek tijdens het delen van haar ervaringen. Vervolgens nam ik de tijd om wat lichaamsgerichte oefeningen te doen. Ze zakte al wat meer vanuit het hoofd in haar lijf en genoot ook zichtbaar van die simpele oefeningen. “Dat ga ik vaker doen!” sprak zij uit.

Daarna was het tijd om te horen waarvoor zij eigenlijk kwam. Door allerlei gebeurtenissen in haar leven en door een heel vervelende situatie op haar werk, was zij haar zelfvertrouwen helemaal kwijtgeraakt. Zo erg dat ze daar echt ook dagelijks veel last van heeft. Ze zit nu al een tijdje met een burn-out thuis en vraagt zich af wat de juiste keuze is op dit moment.

steviger staan

Ik vroeg haar een stilleven te maken van hoe zij zich nu voelde. Binnen een paar minuten was zij al klaar en kon zij heel helder en duidelijk vertellen wat ze had neergelegd. Het deed haar zichtbaar goed, want al pratende zag ik haar steeds steviger staan. Steeds koppelde ik haar woorden ook aan de beleving in haar eigen lijf. Zo kwam zij er zelf al achter dat zij zich al veel steviger voelde staan dan aan het begin van onze ontmoeting. En dat na zo’n klein half uurtje onderweg!

De woorden “Ik ben wie ik ben” en “Ik ben in beweging!” kwamen in haar op. Ik vroeg haar die nog een paar keer uit te spreken en goed te voelen wat dat ook in haar lijf deed. Ze voelde meer kracht en stevigheid opkomen, maar ook wel boosheid en verdriet. Boosheid dat zij niet altijd haar eigen weg had kunnen gaan onder andere ook door mensen om haar heen. Met “Ik ben wie ik ben” namen we langzaam de weg weer terug.

Samen herhaalden wij wat ze zoal tijdens de sessie was tegengekomen. Plotseling stopte ze bij een boom waartegen een klimop groeide. “Kijk, ik ben aan het opklimmen”, zei ze. Met dat beeld liepen we verder in stilte terug naar het beginpunt.

Fascinerend om in zo’n korte tijd iemand, die zo haar zelfvertrouwen kwijt was, te zien veranderen in een vrouw die is wie zij is met alles erop en eraan. Dankbaar was ik om getuige te mogen zijn van haar eigen kracht die zo snel weer zichtbaar en voelbaar werd in en door de natuur!

Enske Kobes – Gerbrandy – Prakijk Natural Touch