In de spotlight: Mirjam ter Maat

7 mrt 2022 | Algemeen, Spotlight

“Als ondernemer heb ik ervaren hoe leuk het is om op onbekend terrein te zijn. Niemand zegt hoe ik het moet doen, ik mag het helemaal zelf bepalen.”

Ze is een creatieveling – Mirjam ter Maat, maar dat zijn er wel meer, vindt ze. Ze heeft twee bedrijven die elkaar naadloos aanvullen, en waar ze al haar talenten in kwijt kan. Haar doel is om de beeldende taal door te geven. Om mensen te leren nieuwe ervaringen op te doen, meer over zichzelf te ontdekken en gelukkiger te worden door kunst. In haar therapiepraktijk Denk-Beeldend staat hierbij de hulpvraag en het persoonlijke proces van de cliënt centraal en bedenkt Mirjam werkvormen om hiermee aan de slag te gaan. Bij Meesterwerken op Maat kunnen mensen in een groep terecht voor een cursus of workshop en zijn gezelligheid en een mooi eindresultaat belangrijker.

Zelf de touwtjes in handen

Mirjam begon haar bedrijf omdat ze als Vaktherapeut Beeldende Vorming in de GGZ deels boventallig werd. Dit gaf haar de aanzet om voor zichzelf te beginnen, zodat ze haar vakkennis kon blijven inzetten. Dat gaf haar een vrijheid die ze eerder niet ervaren had. Gelijktijdig begon ze (mede doordat ze ook Kunstdocent is) producten te ontwikkelen om mensen te inspireren nader kennis te maken met kunst en de kunstenaar in zichzelf. Sinds 2021 werkt Mirjam alleen nog maar voor haar eigen bedrijf.Kunst als spiegel

Kunst als spiegel

Voor Meesterwerken op Maat ontwikkelde Ter Maat diverse workshops geïnspireerd op kunstenaars als Banksy, Klimt of Van Gogh, maar ook teambuildingsdagen en langere cursussen. Één van die langere cursussen heet Art UP! Dit is een cursus van drie blokken van zes weken waarin je op zoek gaat naar de bron van waaruit je je eigen kunst maakt. Deelnemen kan per 6, 12 of 18 lessen.

Mirjam: “Je ontdekt de kunstenaar in jezelf zowel door beeldend bezig te zijn, als hierop te reflecteren. Jezelf laten zien in je kunst is essentieel. Het gaat niet alleen maar om het mooie plaatje. Juist als kunst persoonlijk wordt, spreekt het mensen aan, krijgt het betekenis. Dat iemand ongemerkt aan zelfontwikkeling doet terwijl hij kunst maakt, vind ik ontzettend gaaf. Ik ben er trots op dat ik met Art Up! iets in de wereld heb gezet wat het beste van mezelf bevat.”

Het belang van Vaktherapie is voor Mirjam steeds overeind gebleven. Wel ervaart ze regels en (financiële) verplichtingen voor haar registratie als therapeut soms als last. Toch heeft Mirjam voorlopig nog niet genoeg van het bewust ondernemen. En ook hier is de kunstenaar aan het woord.

“Mocht alles misgaan, dan blijf ik ondernemen. Dan verzin ik wel wat anders. Het is zo leuk om dingen in de wereld te zetten die van mij zijn.”

Zin om mee te doen? De cyclus Art Up!  is op 3 februari begonnen. Instroom is mogelijk vanaf 24 februari. https://www.meesterwerkenopmaat.nl/meer-informatie/

Kyra Gunneweg